Genel

İzmir Ticaret Odası, gölgelendirme sistemleri için HAROL’u tercih etti

Yayın Tarihi:

on

Bu sayda güneşten koruma sistemlerinin global düzeyde güçlü firmalarından Harol’un Türkiye müdürü Yakup Mürtezaoğlu’yla bir söyleşi gerçekleştirdik. Harol ve ürün grupları hakkında ayrıntılı bilgiler sunan Yakup Bey, Türkiye pazarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

1984 Giresun-Eynesil doğumluyum. 2007 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldum. Yüksek lisansımı pazarlama ve yönetim alanında Bournemouth Üniversitesi’nde tamamladım. 2016 yılından beri Harol firmasında ülke müdürü olarak görev yapmaktayım.

Harol 1946 yılında kurulmuş, Belçika merkezli, 250 çalışanı olan bir firmadır. Belçika, Avrupa ve Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Asya projelerini ve satış ağını yönetmektedir.

Sektöründe Ar-Ge’ye çok önem veren nadir firmalardandır. Ürünlerinin yaşam ömrü boyunca hizmet vermesi için gerekli tüm yenilik ve teknolojileri ürün detaylarına aktarmaktadır. Ürünün hizmet süresinin uzun olması ve servis ihtiyacının minimumda kalması için gerekli kalite prensiplerinden taviz vermemektedir. Bu bağlamda boya hattı kendi bünyesindedir. Aluminyum dizaynı Ar-Ge birimi tarafından yapılmaktadır.

Piyasaya sunduğunuz ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Güneşin ulaştığı ve gölgelendirme ihtiyacının olduğu hemen hemen her alan için ürünlerimiz mevcut. Özellikle dikey ve yatay dış perde sistemleri, pergola ve bioclimatic çatı sistemleri, tente sistemleri, panjur, brisoley (dış jaluzi) vb.

SC800-ZIP

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?

Satışlarımızın çoğunluğu dış perde ve panjur sistemleridir. Ülkemizde yatay ve dikey dış perde sistemleri ihtiyaç haline gelmiştir. Bu da bizi daha çok konut ve turizm-otelcilik sektörüne yönlendirmektedir. AVM, oteller, ofisler, rezidanslar, villa ve konutlar ağırlık verilen ve talep aldığımız ana projelerdir.

Yakın zamanda dâhil olduğunuz yeni projeler var mı?

Türkiye’de faaliyete başladığımız ilk yılda önemli ve örnek projelerde yer aldık. Özellikle yeni İzmir Ticaret Odası, sektörde öncü olabilecek bir proje oldu. Yine ilk olabilecek spor kompleksi projesi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Güzelce tenis kortlarının cephelerinde tercih edildik. Gerek perdelerin büyüklüğüne göre performansı gerekse kullanıcı memnuniyeti bizi sevindirdi.

İzmir Ticaret Odası Dış Cephe Projesi
Müteahit: KSC YAPI
Mimari: AYYAPI
Uygulama: HTTF İNSAAT

İzmir Ticaret Odası’nın dış cephe projesinden bahsettiniz, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Binanın üç cephesi dış perde sistemi ile kaplandı. Projede 180 adet 6 metrekareden 18 metrekareye varan ölçülerde perdeler kullanıldı. Bina otomasyonuna entegre edilmiş perdeler yine merkezi rüzgâr sensörüyle desteklendi. Kullanılan kumaş, temizliği kolay, UV direnci yüksek, ön gerilimli, delik oranı %14 ile hem dışarıyı görüşe optimum seviyede imkân veren hem de ışık kontrolünü yapıp %70’e varan soğutma maliyeti tasarrufu yapan bir üründür. Yan kanallar özel yay teknolojisi ile güçlendirilmiş olup, ciddi rüzgâr yüklerini deplase edebilmekte ve kanal tıkanmalarına asla izin vermemektedir. Her türlü hava koşulunda kullanıma uygundur.

Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Aslında hizmetimiz satış olsun olmasın daha proje aşamasında başlıyor. Mimarlık firmalarına ürünlerin uygulanabilirlik detaylarını çalışıyoruz. Yüklenici firmalara ise ürünlerin tanıtımlarını ve uygulama detaylarını, saha, süre ve fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. Montaj süresince uygulamalarımızı yapan firmalara süpervizör desteğimiz oluyor. Arıza ve yedek parça gerekli olduğunda hızlı sürede tedarikimizi yapıyoruz.

Şirket olarak Ar-Ge çalışmaları kapsamında neler yapıyorsunuz?

Yaklaşık 12 kişilik Ar-Ge ve teknik ekibimiz mevcut. Hepsi ürün gruplarında kendi alanlarında uzman kişiler. Pazardan ve son kullanıcıdan uzak bir firma değiliz. Satış ekibimiz sürekli sahada, ihtiyaçları dinliyor, talepleri topluyor. Özellikle kullanımlar sonrası feedbackler (geri dönüşler) çok önemli. Ar-Ge ekibimiz en hızlı şekilde gelişmeleri ve güncellemeleri yapıyor.

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, Avrupa ürünleri için her zaman rekabetçi bir ülke olmuştur. Fiyatsal anlamda tabii ki yerli ürünlere göre güçsüz kalıyoruz ama fiyat-kalite rasyosunda açık ara önderlik mevcut. Tercih edilmek için yapılması gereken şey öncelikli olarak ürünün şu anki halini değil, 5-10 yıllık kullanımdan sonraki durumunu düşünmektir. Aksesuarlar, aluminyum, motor ve kumaş euro bazlı olduğundan dalgalanmalar bizi biraz daha az tercih edilme durumuna getirebiliyor. Rekabetçi olabilmek için güçlü TL’ye ihtiyacımız var.

Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Türkiye ekibimizi kısa süre içerisinde daha da geliştirmeyi ve uzun vadede yerelleşmeyi düşünüyoruz. Bu, stoklarımızı geliştirme ya da üretimin bir bölümünü bu bölgeye kaydırma olabilir. Tabii pazardan gelecek talep bu süreci hızlandırma da önemli rol oynuyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Enerji verimliliği açısından gölgelendirme sistemlerine talebin artması elzem. Enerji çok değerli ve ülke olarak soğutma maliyetlerimiz çok yüksek. Bu konuda özellikle mimarlarımıza, cephe danışmanlarımıza büyük bir yük düşüyor. Cam binalar ciddi soğutma maliyetlerine sahip, yine de çözüm bulamıyorlar. Ne kadar iyi cam kullanırlarsa kullanılsın çözüm değil. Hem mimari dizayna katkısı olacak hem de enerji verimliliğini maksimuma taşıyacak ürünleri binalarına entegre etmelerini diliyorum.

HAROL Türkiye İletişim:

yakup.murtezaoglu@harol.com
+90 533 191 20 28

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

Trendler

Exit mobile version