Mimarlık

Mutlu ve sürdürülebilir ofisler

Yayın Tarihi:

on

Uluslar arası platformda pek çok ödüle layık görülen ofis tasarımlarına imza atan EDDA Mimarlık Kurucusu Eda Tahmaz, son günlerde çok konuşulan yeni nesil ofis tasarımlarında farklı dekorasyon uygulamaları ile çalışanlar için nasıl mutlu ofisler yaratılabileceğinin püf noktalarını aktardı. Hiyerarşik düzenin tasarıma yansıtıldığı tek tip ofislerden şeffaf bir tasarım anlayışına geçilen mutlu ofislerde, mekanı gün ışığı ile doldurmak, sürdürülebilir kriterleri benimsemek, doğal malzemeler ile fonksiyonelliği yakalamak oldukça önemli. 

Eski çalışma anlayışındaki hiyerarşik düzen, Y kuşağının iş hayatında aktif rol almasıyla birlikte rafa kalktı.  Ödüllü ofis tasarımları ile adından söz ettiren EDDA Mimarlık Kurucusu Eda Tahmaz, mutlu bir ofis yaratmak isteyenler için dekorasyonda dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlattı. Daha canlı renklerin hakim olduğu, sürdürülebilir kriterlerin esas alındığı, çalışan sağlığı ve motivasyonu için ergonomik ve dinamik çözümlerin oluşturulduğu bir dekorasyon artık olmazsa olmazlar arasında.

Ferah ve gün ışığıyla dolu mekanların, çalışanların mutluluk seviyesini artırdığı gibi, yaratıcılığı üzerinde de büyük bir etkiye sahip olduğunu belirten Eda Tahmaz, mekana giren gün ışığını analiz ederek bu yönde nasıl bir iyileştirme yapılabileceğinin hesaplanmasının dekorasyonda ilk adım olarak görülmesini gerektiğini ifade ediyor.  Gün ışığının içeriye alınamadığı ofisler için ise doğru seçilmiş bir aydınlatma tasarımıyla güneşi görmeden de gün ışığı etkisinin yakalanabileceği kanaatinde. 

Hiyerarşik düzenin yavaş yavaş son bulması ile birlikte geçilen açık ofis tasarımlarında ise sesin kontrolünün de en az gün ışığı kadar önemli olduğunu vurgulayan Tahmaz, belirli bölümleri birbirinden geçirgen seperasyonlarla ayırmanın konsantrasyon sağlamak için en iyi çözümlerden biri olduğunu ifade ediyor. Sırtı açık kütüphaneler ve raf sistemleri, ses bariyeri oluşturabilecek öğeler arasında. Konsantrasyonu sağlamanın bir diğer yolu ise doğal malzemeler ve dokuların kullanımı. Birbiri ile harmanlanan, doğal ahşap, cam, mermer ve doğal taş gibi malzemelerin mekan içerisinde dengeli ve samimi bir hava yarattığını dile getiren Tahmaz’a göre bu, ilginin her zaman canlı tutulması için ideal çözümlerden biri. 

Kurumsal renklerden ilham alınarak daha canlı renklerin kullanıldığı, hatta belki de her toplantı odasına farklı temaların verildiği bir dekorasyon ile dinamizmin yakalanabileceğini aktaran iç mimar, toplantı odalarında aynı zamanda masalarda ve sandalyelerde ergonomik seçimler yapmak gerektiği görüşünde. Sandalyelerde kullanılacak doğal kumaşlar ile konforu bir üst düzeye taşımak mümkün. Bu mekanların konumları ise çalışanların kolayca ulaşabileceği ama aynı zamanda da ofis ortamından izole edilmiş noktalarda konumlandırılmalı.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

Trendler

Exit mobile version