Connect with us

Dış Gölgeleme Sistemleri

Mimari Uygulamalar: WESTPARK AVM “Ege’nin en büyüğü”

Yayın Tarihi:

on

Ege’nin incisi İzmir’de Bornova çıkışı Çanakkale yolu üzerinde İzmir’e hâkim bir nokta. Westpark AVM alanında Ege’nin en büyüğü ve asma germe membran üst örtüler ile alanında Türkiye’nin en büyükleri arasında bulunmaktadır.

Geçtiğimiz Mayıs ayında bir yaşını kutlayan AVM ile ilgili proje çalışmaları yaklaşık bir yıl sürmüş ve inşaatı da yine yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede toparlanmıştır.

Westpark AVM’de yaklaşık 11.000 metrekare izdüşümlü asma germe membran üst örtü sistemi kullanılmıştır. Bu da yaklaşık 16.000 metrekare kumaş kullanıldığı anlamına gelmektedir. Bu projede Mehler (Low And Bonar) firmasının TiO2 katkılı Tip2 ve Tip3 kumaşları tercih edilmiştir.

Tasarımı Dome Mimarlık “Dome+Partners” tarafından yapılan Westpark Alışveriş merkezinin Asma Germe Membran üst örtü sistemi HTTF Asma Germe Membran Sistemler (High Tech Tensile Fabrics) tarafından yapılmıştır. Sistem çözümleri EASY 2017 ve ERSTAB programları ile hibrit şekilde yapılarak, çelik ve membran sistemin çözümleri beraber yapılarak en uygun değer çözümler bulunmaya çalışılmıştır.

Membran imalatları İzmir Tire’deki tesiste üretilmiş, montajı yine aynı firma ekipleri tarafından yapılmıştır. Kumaşlar CNC kesim makinalarında kesilerek özel yürüyen hız ve ısı ayarlı robotlar ve HF kaynak makinaları ile kaynatılmıştır.

Tüm sistem de membran üst örtü sistemi ile ilgili olarak yaklaşık 250 ton çelik kullanılmış ve çelik kafesler ile 30-50 m arası açıklıklar geçilmiştir. Giriş avlusundaki orta uçan pilon yüksekliği 16 metredir ve mafsallı muz kafesler de yaklaşık 18 ila 32 m arası mesafe geçmektedir.

Giriş; giriş avlu; ara cadde; ara katlar; büyük galeri; foodcourt; yaya yolu; büyük ve de küçük kubbe de toplam 11.000 metrekare izdüşüm alanda yaklaşık 16.000 metrekare kumaş kullanılmıştır.

Ara cadde her biri 4 adet uçan pilon içeren beş modülden oluşmuş ve yirmi adet uçan pilon kullanılmıştır. Foodcourt ise; her biri 5 adet uçan modül içeren 9 modülden oluşmuş ve toplam 45 adet uçan pilon içermektedir.

Bu bölümlerde konik sistem tercihi; ısınan havanın yükselerek doğal olarak tepe bacalarından hacmi terk etmesini ve doğal bir serinlik sağlamasına imkân vermiştir.

Yaklaşık 120 m uzunluğa sahip olan ve İzmir Çanakkale otoyolu üzerinde bulunan yaya geçidinde ise toplam 20 adet modül kullanılmıştır. Yine yan kısımlarında Mehler  (Low And Bonar) firmasının TF 400 mesh malzemesi kullanılarak; görsel bütünlük ve algı kaybedilmeden gerekli yaya emniyeti sağlanmıştır. Oluşturulan oval silindirik tünel ile de yayaların rüzgârdan etkilenmeden karşıya geçmesi sağlanmıştır.

Büyük galeri her biri dört tane 9 metrelik büyük uçan pilon içeren ve her biri yaklaşık 650 metrekare olan üç büyük modülden oluşmaktadır. 16 metrelik dev uçan pilonun yaklaşık 9 çelik halat ile taşındığı giriş avlusu da 1000 metrekare alan kaplamaktadır.

Mimari tasarım ve uygulama ile ışık; statik yapı; görsel dinamizmi hoş bir gezinti alanı yaratmakla kalmayıp; İzmir’in sıcak yaz günlerinde ferah biz gezinti ve alışveriş alanı oluşturulmuştur.

Devamını Oku
Yorum yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir