Connect with us

Genel

Endüstriyel pazarda çatı pili ile enerji kayıpları %20 civarında azalacak

Yayın Tarihi:

on

Türkiye’deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısının endüstriyel tesisler kaynaklı (2016 yılında %49,7) olduğu göz önüne alındığında, bu tesislere yönelik yapılacak sürdürülebilir enerji yatırımlarının gerekliliği ön plana çıkıyor. Endüstriyel projelerin çatılarına uygulanacak olan güneş enerjisi panelleri, tesise maliyet olarak fayda sağlamasının yanı sıra, elektrik ithalatının, dolayısıyla cari açığın azalmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin geleceği güneş enerjisine yatırım atağı gerçekleştiren SUOZ Enerji, endüstriyel pazarda güçlü varlık göstererek milli enerjiye yönelimi hızlandırma hedefiyle ilerliyor. SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller, güneş enerjisinin ülke ve sektör ekonomisine fayda sağlamadaki büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmalarına yön verdiklerinin altını çiziyor.

SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller

ÇİLLER: ‘Endüstriyel çatılarda pazarın %30’una hâkim olma hedefindeyiz…’

Sürdürülebilir güneş enerjisi yatırımlarına hız kazandırarak Türkiye’yi bu alanda üretim üssü haline getirmeyi hedefleyen SUOZ Enerji, yüksek montanlı elektrik tüketimi gerçekleştiren büyük ölçekli OSB’ler ve bireysel pazara yönelik çalışmalarla büyümeyi hedefliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısı (2016 yılında %49,7) endüstriyel tesisler kaynaklı gerçekleşiyor. Bu tesislere yapılacak olan sürdürülebilir enerji yatırımlarının maliyet artısının yanı sıra cari açığın azaltılmasında da rol oynayacağının altını çizen SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran ÇİLLER, önümüzdeki dönemde sanayi bölgelerinde aktif rol oynayacaklarının sinyalini verdi. ÇİLLER, ‘Yalnızca büyük ölçekli OSB’lerin her biri yıllık 50 milyon kWh’ın üzerinde tüketim yapmakta ve açıklanan rakamlara göre 99 büyük ölçekli OSB’nin toplam tüketimi 36 milyar kWh’ı bulmaktadır. Bu ihtiyaç genel olarak fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Fakat güneş enerjisi sistemlerinin avantajlarının farkında olan sanayi yatırımcıları tarafından çatılara kurulan sistemlerin payı gün geçtikçe artmaktadır. Çatı üzeri sistemler, elektriğin üretildiği yerde tüketim imkanı sağlaması sebebiyle enerji kayıplarını sıfıra indiriyor. Bu sayede %20’ler civarında olan enerji iletim kayıplarını sıfıra indirebiliyoruz. Bu da kullanıcıya daha fazla üretim imkanı sağlıyor. Ayrıca sistemin depolama artısında da bahsedebiliriz. Depolama imkanı ile elektriğin kullanılmadığı zamanlarda enerji depolanabiliyor ve gerekli zamanlarda ya da elektrik fiyatının yüksek olduğu zamanlarda kullanılabiliyor. Türkiye’de bulunan 323 organize sanayi bölgesinin orta ve büyük ölçekli 120 adetini hedefliyoruz. OSB içinde ve dışında çatı üzeri güneş enerjisi sistemlerinin sağlayacağı avantajlardan faydalanmak isteyen endüstriyel tesislere sağlayacağımız ürün ve çözümlerle önümüzdeki 5 sene boyunca her yıl minimum 45 MW’lık ürün tedariği sağlama ve kurulum yapma hedefiyle ilerliyoruz. Pazarın %30’una bu alanda hakim olma hedefindeyiz. Bu hedef ile yılda ortalama belirlemiş olduğumuz yaklaşık 120 sanayi tesisine kurulum yapmak üzere uzman ekibimizle birlikte görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2020 yılında öngördüğümüz cironun %20’sini çatı üzeri sistemlerden sağlamayı planlayan bir enerji grubu olarak endüstriyel çatılardaki potansiyelin farkındayız ve bu alanda yapacağımız çalışmalarla hem sanayiciye hem de ülkemize fayda sağlamayı amaçlıyoruz.‘ dedi.

Toplamda 20 milyon hane sayısına sahip olan Türkiye, kuruluma uygun 400 milyon m2 çatı alanı ile 3400 MW kurulu güç elde edebilmektedir. Bu da yılda 2 milyon 300 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması demektir. Bireysel çatı pazarına da yoğunluk vereceklerinin altını çizen ÇİLLER, SUOZ Enerji olarak yılda 204 MW ile 138 bin konuta PV sistemi kurulumu gerçekleştirerek bireysel pazarda da aktif olacaklarını belirtti.

Projelendirmeden finans, kurulum ve bakıma kadar geniş çaplı takip

Doğru yatırım hamleleriyle Türkiye’nin fosil yakıta dayalı enerji ithalatı dış borcunun 10 yıl gibi bir sürede sıfırlanabileceği öngörülüyor. Yerli ve yenilenebilir kaynak yatırımının ülkemize sağlayacağı ekonomik avantajların bilinciyle hareket eden SUOZ Enerji, 2020 yılında öngördüğü cironun %20’sini çatı üzeri üzeri sistemlerden sağlamayı planlıyor. Bu kapsamda, geliştirdiği Çatı Pili projesi ile; kendi elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını kendi ürettikleri ucuz elektrikle sağlamak isteyen sanayi yatırımcıları, bataryalı ve bataryasız güneş enerjisi sistemleri arasından tercihini yapabiliyor. Projelendirmeden ürün tedariğine, finansmandan kuruluma kadar her alanda destek veren SUOZ Enerji, sistemin ideal şartlarda çalışmasına katkı sağlamak amacıyla bakım ve onarım hizmetlerini de bünyesinde gerçekleştiriyor. Gerçekleştirdiği GES ve panel üretimine yönelik fabrika yatırımları, Ar-Ge çalışmaları ve bireysel kullanıma yönelik geliştirdiği Çatı Pili projesi ile Türkiye’de hızlı bir büyümenin sinyalini veren SUOZ Enerji, dünya devi şirketlerle işbirliği yaparak global arenada da pozisyonunu güçlendiriyor. Performans ve kalitesi dünya tarafından kabul görmüş sayılı invertör üreticilerinden Huawei solar invertörleri ve Tayvan’ın en büyük solar hücre üreticilerinden Gintech’in Türkiye distribütörlüğünü üstleniyor. Huawei ve Gintech gibi dev firmaların ürün tedariğinin yanı sıra SUOZ Enerji, ileri teknoloji üreten ve kullanan firmalardan aldığı know-how’ı kendi yerli hücre üretimine entegre ederek Ar-Ge çalışmalarını hızlandırıyor.

Genel

Sistem Alüminyum, çözümlerini NAHB International Builders’ Show 2023’te sergiledi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ekstrüzyon alüminyumdan mamul ürünlerin kullanıldığı her alanda gerçekleştirdiği güvenilir ve yenilikçi çalışmalarla, akla gelen ilk çözüm ortağı olan Sistem Alüminyum, inovatif çözümler sunan ürünlerini NAHB International Builders’ Show 2023 Fuarı’nda sergiledi.  Las Vegas’ta gerçekleşen ve sektördeki son gelişmelerin paylaşıldığı fuarda, Sistem Alüminyum yeni nesil tasarımlarını ziyaretçilere tanıttı.

29 yıllık deneyimi ve yenilikçi vizyonuyla sektörüne liderlik eden Sistem Alüminyum, Şubat ayında Las Vegas’ta düzenlenen NAHB International Builders’ Show Fuarı’nda ürünlerini sergiledi. Firma özellikle Alutech System Series cephe kaplama sistemlerini, kapı-pencere doğrama sistemlerini, sürme kapı ve giyotin pencere sistemlerini ve Alutechbond markalı A2 ve B1-FR yanmazlık özelliklerine sahip alüminyum kompozit panel ürünlerini 70 metrekarelik standında sektör profesyonelleri, iş ortakları ve fuar ziyaretçilerine tanıttı.

“Uluslararası fuarlarda yeni iş ortaklarımızla buluşuyoruz”

4 kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Sistem Alüminyum Satış ve Pazarlama Direktörü Erdoğan Yılmaz, “Amerika, Batı Avrupa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat satış rakamlarıyla 2018, 2019 ve 2020 yılları ‘Alüminyum Çubuk ve Profiller’ kategorisindeki İDDMİB ‘İhracatın Metalik Yıldızları’ ödül törenlerinde birincilikle ödüllendirildik. Son 6 yıl içerisinde satışlarımızı 2 kat artırdık. Marka bilinilirliğimizi ve alüminyum konusundaki uzmanlığımızı aktarmak üzere birçok ülkenin profesyonellerini bir araya getiren bu tür fuarlarda yer almayı oldukça önemsiyoruz.  Sektörün öne çıkan markalarının buluştuğu ve dünya trendlerini belirleyen etkinliklere katılmanın başarılarımızı daha da artıracağına inanıyoruz. Öte yandan sürdürülebilir bir gelecek için hedefimiz; 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmak ve 2050’de yüzde 0 emisyon değerine ulaşmak. Söz konusu hedeflerimize ulaşmak amacıyla Sürdürülebilirlik Direktörlüğümüzün yönetiminde önemli projelere imza atıyoruz” şeklinde konuştu.

NAHB International Builders’ Show 1400 katılımcıyı ağırladı

Amerikan Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği (NAHB) tarafından her yıl düzenlenen IBS International Builders’ Show bu yıl 1400 katılımcıyı ağırladı.  Yapı inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretim ve hizmet firmalarının ürün tanıtımları, eğitim oturumları, atölye çalışmaları ve demolar, yeni trendlerin paylaşıldığı seminerler ile güncel gelişmelerden haberdar olmak ve işini büyütmek isteyen binlerce üreticiyi bir araya getirdi.

Devamını Oku

Genel

ASAŞ, ASI Sertifikasını aldı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’nin en büyük 54’üncü sanayi kuruluşu olan ASAŞ, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını ASI Sertifikası ile tescilledi. ASAŞ, sertifikasını yönetim, çevre ve sosyal başlıklı kategorilerde toplam 11 sürdürülebilirlik ilkesinden sorumlu olarak aldı.  ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, “Sürdürülebilirliğin karbon ayak izimizi azaltmaktan fazlası olduğu inancıyla, ASI’a katılmanın hem hedeflerimize hem de sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmak için verdiğimiz çabaya önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, alüminyumun sorumlu üretimini, tedarikini ve yönetimini işbirliği içinde teşvik etmek için çalışan Aluminium Stewardship Initiative (ASI – Alüminyum Yönetim Girişimi) tarafından verilen ASI Sertifikası’nı almaya hak kazandı. ASAŞ, bu sertifikayla uluslararası yeşil üretimi desteklediğini ve sürdürülebilir alüminyum üretimine katkı sağladığını bir kez daha kanıtladı.

ASAŞ, sertifikasını ASI tarafından belirlenen yönetim, çevre ve sosyal başlıklı 3 ana kategorideki toplam 11 ilkeyi sağlayarak almaya hak kazandı. Bu standartlar arasında çevresel sorumlulukları kapsayan seragazı emisyonları, su kullanımı biyoçeşitlilik gibi konular yer alırken, yönetim alanı altında iş bütünlüğü, malzeme yönetimi, şeffaflık, sosyal alanda ise insan hakları, çalışan hakları ve iş sağlığı ve güvenliği gibi maddeler yer alıyor.

Tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirliği merkez alan ASAŞ’ın kaynakları verimli kullanmak, çevresel etkilerini en aza indirmek ve çevreye duyarlı üretim yapmak için çalıştığının altını çizen ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, “Sürdürülebilirliğin karbon ayak izimizi azaltmaktan fazlası olduğu inancıyla, iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği çevresel, sosyal ve ekonomik zorlukları birlikte değerlendiriyoruz. Hammadde temininden başlayarak üretimin son aşamasına kadar her noktaya temas eden sürdürülebilir iş anlayışımızla yenilikçi çözümler yaratarak paydaşlarımıza değer katmak ve hedef pazarlara öncülük etmeyi amaçlıyoruz. ASI’a katılmanın hem hedeflerimize hem de sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmak için verdiğimiz çabaya önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

ASAŞ’ın yeni yatırımı 45 MN Hybrex %50 enerji verimliliğine sahip

Kurulduğu 1990 yılından bu yana istikrarlı büyümesini sürdüren ASAŞ, sürdürülebilirlik bakış açısı çerçevesinde yatırımlarını şekillendiriyor. ASAŞ’ın 2021 yılında kontratını yaptığı 45MN Hybrex Pres Üretim Hattı, dünyada 4500 ton gücünde hybrex özelliği olan ilk pres olmasının yanında Avrupa’nın en modern profil üretim hattı olarak özellikle elektrikli araçların gövde ve batarya kasası profilleri gibi yapısal profilleri üretecek. 45 MN Hybrex yatırımı ayrıca düşük CO2 emisyonu ve sağladığı %50’ye kadar enerji verimliliği ile öne çıkıyor.

Her alanda verimlilik hedefleniyor

ASAŞ 2021 yılında;

  • Toplam 1.367.716 kWh enerji tasarrufu sağlayarak aylık elektrik tüketiminin yaklaşık %10’u kadar tasarruf sağladı.
  • Ürün başına atmosfere salınan sera gazını %16 azalttı.
  • Yılda 200.000 m3 su tasarrufuyla, ürün başına tükettiği su miktarını %19 azalttı.
  • Tüketmiş olduğu elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklardan sağladığını gösteren IREC (Yenilebilir Enerjisi Sertifikası) Sertifikasını da aldı.
  • Ürün başına oluşan cüruf atığını %35 azalttı.
  • Oluşan atıklarının %98’ini geri kazandı.

2015 yılında sektörünün ilk Ar-Ge merkezi olarak tescillenen ASAŞ, ürün geliştirmelerinin yanı sıra hazırladığı verimlilik odaklı projelerle dikkat çekiyor. ASAŞ, 2021 yılında 8 adet Avrupa Birliği ve 11 TEYDEB projesine imza attı.

Devamını Oku

Genel

Sıfır Enerji Binalar Zirvesi İstanbul’da yapılacak

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

23 Mart’ta İstanbul’da başlayacak ve dört gün sürecek Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi-ZeroBuild Summit’22’de bir araya gelecek yerli ve yabancı uzmanlar, bu alanda dünyada ve Türkiye’deki son gelişmeleri aktarırken, “neler yapılmalı” sorusuna da yanıt arayacaklar. Zirve’de toplam 16 oturum gerçekleşecek. Kapanış oturumunda Şubat ayında imzaya açılan “Sıfır Enerji Bina ile Geleceği İnşa Et” deklarasyonu, Zirve’ye destek veren STK temsilcileri tarafından da imzalanarak kamuoyuyla paylaşılacak.   

Son iki yıldır dijitalde düzenlenen ve bu yıl ilk kez fiziksel ortamda yapılacak ZeroBuild Summit’22, ‘Değişim Burada Başlıyor!’ sloganıyla 23-26 Mart tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Hyve Group tarafından düzenlenen 44. Yapı Fuarı-TurkeyBuild İstanbul ev sahipliğinde yapılacak Zirve’de dört gün boyunca toplam 16 oturum olacak. Paris Anlaşması’nın Türkiye’nin karbonsuzlaştırma yol haritasına etkilerinin ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefinde yapıların rolünün ele alınacağı Zirve’ye konuşmacı olarak; akademisyenler ve STK yöneticilerinin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcilerinden de oluşan 100’e yakın yerli ve yabancı uzman katılacak.

“Gidilecek çok yolumuz var!”

ZeroBuild Türkiye’22 Direktörü Dr. Gamze Karanfil, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının ardından 2053 yılına kadar “Net Sıfır Emisyon” hedeflerinin belirlenmesiyle Türkiye’nin iklim politikalarında da yeni bir döneme girildiğini hatırlattı. Kamu ve özel sektörün bu konudaki hassasiyeti ve girişimlerini umut verici olarak değerlendiren Dr. Karanfil, “Sıfır Enerji Binalar, hem enerji verimliliği hem de iklim değişikliğine çözüm için olmazsa olmazlarımızdan. Bu konudaki farkındalığı artırmak için çıktığımız yolculukta üçüncü yılımız. Aradan geçen bu sürede Paris İklim Anlaşması’na imza atıldı, Net Sıfır Emisyon hedefleri belirlendi. Son olarak ‘Neredeyse Sıfır Enerji Binalar-NSEB’ ile 5 bin metrekareden geniş binalara düşük enerji tüketimi ve en az yüzde 5 yenilenebilir enerji kullanım şartı getirildi. Ancak gidilecek daha çok yolumuz var. Düzenlediğimiz bu Zirve ile bundan sonraki çalışmalar için hem özel sektördeki paydaşlar hem de kamu tarafıyla hep birlikte güçlerimizi birleştirmeyi amaçlıyoruz. Oturumlarımızda hedeflere ulaşmak için yapılanları, dünyadaki gelişmeleri, yapılması gerekenleri masaya yatıracağız” dedi.

Pilot örnekler: Gaziantep, Konya ve Kolombiya

Zirve’nin ilk günü açılışın ardından “Türkiye’nin Sıfır Enerji Binalar Yol Haritası”, “Çevresel ve Sürdürülebilir Finans”, “Sıfır Karbon Binalar Projesi” başlıklı oturumlar gerçekleşecek. “Sıfır Karbon Binalar” oturumunda Türkiye’de bu alandaki iki pilot şehir olan Gaziantep ve Konya Büyükşehir Belediyelerinin yanı sıra Kolombiya’daki projenin temsilcisi de konuşmacı olarak yer alarak tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak. “Türkiye’nin Sıfır Enerji Binalar Yol Haritası” başlıklı oturumda ise T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri katılımcıları bilgilendirecek.

Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’nin ikinci günü olan 24 Mart Perşembe günü ise toplam 4 oturum düzenlenirken, başlıkları ise; “2053’e Kadar Karbon Nötr Şehirler Kurmanın Yolları”, “Türkiye’de Atık Isı Potansiyeli ve Atık Isı Kazanımı”, “Enerji Verimliliğinde Yeni ve Yenilikçi Yaklaşımlar”, “Yeşil Bina Sertifikasyon Sistemlerinin ZeroBuild’e Etkisi ve Katkısı” olacak.

“Yeşil Hidrojen” konuşulacak

Zirve’nin üçüncü günü olan 25 Mart Cuma günü toplam 5 oturum gerçekleşecek. İlk oturumun başlığı “Sıfır Enerji Binalara Ulaşmanın En Akılcı Yolu ‘Pasif Evler ve Pasif Eve Uygun Komponentler’” olurken uzmanlar, bu alanda Türkiye’deki uygulamalar ve gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirecek, bu konuda merak edilenlere yanıt verecek. “Alternatif Enerji Kaynakları” başlıklı oturumda ise son dönemde tüm dünyada merakla izlenen Yeşil Hidrojen konusu tüm yönleriyle ele alınacak. Aynı gün ayrıca; “Net Sıfır Karbon Binalar Taahhüdü”, “nSEB ve Isı Yalıtımı” ve “Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yenilenebilir Enerji Arasında Sinerji” başlıklı oturum da gerçekleşecek.

Geleceği İnşa Et Deklarasyonu

Zirve’nin son günü olan 26 Mart Cumartesi, “Enerji Etkin Tasarım ve Sürdürülebilir Mimari” ve “Yapılarda Karbon Emisyonlarının Azaltımında Malzeme Yönetimi” başlıklı oturumlarının ardından düzenlenecek kapanış oturumunda “Sıfır Enerji Bina ile Geleceği İnşa Et Deklarasyonu” imza töreni gerçekleştirilecek. Zirve’ye destek veren STK’ların temsilcilerinin yer alacağı bu oturumda, Şubat 2022’de imzaya açılan ve 12 maddeden oluşan deklarasyon kamuoyu ile paylaşılacak. Deklarasyona imzaya verenler; yeni binaların 2030’a, tüm binaların ise 2053 yılına kadar Net Sıfır Enerji Bina olması için oluşturulacak stratejik plana katkıda bulunmayı benimsediklerini beyan etmişlerdi.

Yeni ürün ve teknolojiler tanıtılacak

Zirve kapsamında oturumların yanı sıra ZeroBuild Summit’22 Uluslararası Sergi Alanı’nda sıfır enerji binalara ait yeni ürün ve teknolojiler de sergilenecek. ZeroBuild Network Zone için ayrılan özel alanda kurulacak stantlarda ziyaretçiler, yapılarını daha verimli işletmek ve çevreye olan etkilerini minimuma indirebilmek için sunulan çözümleri inceleme fırsatı bulacak.

Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2023 Moneta Medya Grubu. Tüm hakları saklıdır.