Dış Gölgeleme Sistemleri
SERGE FERRARI | Mimari cephelerde güneş kontrol yöntemleri
Öncelikle firmamızdan bahsedecek olursak, Serge Ferrari 1973 yılında Fransa’da kurulmuştur. Merkez fabrikalarımız Lyon şehrine yakın La Tour du Pin bölgesindedir. Üretimimiz Fransa ve İsviçre fabrikalarımızda gerçekleşmektedir. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünler 100% geri dönüştürülebilir, çevre dostu ürünlerdir. İtalya’da bulunan fabrikamız, Texyloop markamız altında geri dönüşüm faaliyetlerinde bulunmaktadır. Serge Ferrari bugün 80’i aşkın ülkede 800’den fazla çalışanı ile pazar lideri olarak üretim, pazarlama, satış ve dağıtım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Firmamız son birkaç yıldır halka açık bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte ve Paris borsasında işlem görmektedir.
Serge Ferrari Türkiye’deki faaliyetlerini İstanbul’da bulunan merkez ofisten yürütmektedir. Satışlarımız doğrudan Fransa fabrikalarımızdan olabileceği gibi İstanbul’da bulunan dağıtım ağımız aracılığıyla da yapılabiliyor. Ayrıca birçok faklı uygulamaya yönelik çözüm ortaklarımız bulunmaktadır.
Serge Ferrari özel projelere çok özel yenilikçi çözümler üretebilmektedir. Yenilik, grubumuzun temel itici güçlerinden birisidir. Teknolojimizdeki özgün atılım “Précontraint” üretim tekniğimizle süre gelmektedir. Précontraint (ön gerilim) teknolojisi, yüksek oranda güç ve dayanıklılıkla beraber ürünlerimize son derece boyutsal istikrar kazandırmaktadır.
Standartları yüksek üretim teknolojimizin ve standart tedarik süreçlerimizin yanı sıra istenildiği takdirde projelere özel, farklı üretim modelleri geliştirebiliyor, teknik özellikleri farklı ürünler üretebiliyoruz.
Mimari Cephelerde Güneş Kontrol Yöntemleri – İç ve dış güneş kontrol perdeleri
Bina kabuğu, henüz tasarım aşamasındayken, genellikle yerleşim yerinin genel iklimsel karakteristiğine bağlı olarak güneş ışınımına bağlı ısıl yükten korunmak üzere güneş kontrol sistemleriyle bütünleştirilir. Bina dış yüzeyine, içine veya pencere doğramalarına gerekli mimari detayları çözümleyerek yerleştirilen güneş kontrol elemanları ile hem gün ışığından yararlanmak hem de güneşin ısısal etkilerinden korunmak mümkündür.
Güneş kontrol ve gölgelendirme teknik kumaşlarımızla güneşi, binanın dışında bırakarak kullanıcıya iç mekânda daha konforlu bir alan yaratmayı hedefliyoruz. Dış mekânda panjur ya da kepenk gibi ürünler artık yerini mimari teknik perde uygulamalarına bırakıyor. Güneşe maruz kalan ahşap ve metalde zamanla birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Örneğin zaman içerisinde ahşap solabiliyor; metal ise çok fazla ısındığı için soğurduğu bu ısıyı cama tekrar veriyor.
Serge Ferrari, güneş kontrol ve gölgelendirme grubu altında yer alan Soltis ürünleriyle tasarımcılara ve kullanıcılara çok fazla renk seçeneği sunuyor. Mimarların projelerinde standart renklerle birlikte çok farklı renkler üzerinde çalışabiliyoruz.
Soltis kompozit mesh ve tam karartma (blackout) ürünlerimiz iç mekânda perde, stor uygulamalarında, dış mekan zip sistem uygulamalarında ve pergola sistemlerinde hareketli açılır çatı seçenekleri ile yapılara yüksek ve verimli bir termal konfor sağlarken, kullanıldığı mekânın yaşam kalitesini yükseltiyor.
Soltis perde sistemlerinde kullanılmak üzere farklı delik oranlarıyla, güneşin binaya geliş açısından bağımsız olmak üzere, geniş bir yelpazede ışık geçirgenlikleri sunarken; mimari projelerde yapılarda enerji tasarrufu sağlanmasına yardımcı olabiliyoruz. Bu nedenle güneş kontrol ve gölgelendirme teknik kumaşlarımızla sistemler hem fonksiyonel hem de tasarım açısından binaya avantaj sağlıyor. Örneğin dışarıdan yapılacak perde uygulamaları ile klima gereksinimlerini azaltıyor, enerji tasarrufuna ciddi katkı sağlıyoruz. Bu konuda Serge Ferrari’nin Amerika’da ve Fransa’da bağımsız kurumlara yaptırdığı örnek çalışmalar bulunmaktadır. Amerika’da yapılan çalışmada, inşaatı tamamlanmış butik bir otel projesinin aylık elektrik sarfiyatı 11.000 dolar iken, dış mekân perde uygulaması sonrası bu tutarın 4.000 Dolar’a düştüğü gözlemleniyor.
Gölgelendirme alanında en çok bilinen uygulamalar genellikle pergola çözümler tarzında olmuştu. Son yıllarda pergola uygulamalarına ek olarak “ZIP Sistem – Dış Perde” olarak adlandırılan ve motorlu delikli teknik kumaş kullanılan sistemler ön plana çıkmaktadır. Yapıdaki cam alanların rüzgâr-kar-yağmur ve güneş gibi dış ortam ile temas eden yüzeylerinde yapılan uygulamalarda çok başarılı sonuçlar elde edilmekte, yapılarda yaşanan enerji kayıpları açısından binalara ciddi anlamda katkılar sağlamaktadır.
Serge Ferrari iç ve dış mekânda kullanılacak ürünlerini; kompozit kumaşın delik oranları, ışık geçirgenlikleri, güneş-yağmur ve UV koruma özellikleri, parlama etkisini azaltma özelliği, tamamen karartma, ısı koruma, efektif aydınlatma, malzemelerin renk çeşitliliği, termal konfor sağlama ve LowE özelliklerine göre ayrıştırmaktadır.
Güneş kontrol ve gölgelendirme teknik kumaş ürünleri şunlardır:
Dış Mekân Kompozit Delikli Kumaşlar
- SOLTIS Horizon 86 / Harmony 88 / Perform 92 / Lounge 96 (%4 ila %14 ışık geçirgenliği)
- SOLTIS Opaque B92 / Opaque B702 (Tam karartma – Blackout)
- SOLTIS Proof W96 (Işık geçirgen – Su geçirmez)
- SOLTIS Opaque 622 (Mat yüzey – Su geçirmez – Tam karartma)
- FLEXLIGHT Lodge Opaque 6002 (Mat tırtıklı yüzey – Su geçirmez – Tam karartma)
- PROTECT Foam db 4802 / 4802L (Termal ve Akustik İzolasyon)
- PROOF 502 (Işık geçirgen – Tam karartma hareketli çatı uygulamaları)
İç Mekân Kompozit Delikli Kumaşlar
- SOLTIS Horizon 86 / Harmony 88 / Perform 92 / Master 99 (%3 ila %14 ışık geçirgenliği)
- SOLTIS Opaque B99 / Opaque B990 / Opaque B92 / Opaque B702 (Tam karartma – Blackout)
- SOLTIS Feel LowE (88 / 99) (Isı kontrol teknik kumaşlar)
- ALPHALIA Silent Aw / Aw Lux (Ses akustiği – Yılın En İyi Akustik Ürünü 2015 – Türkiye)
Dış Mekân Güneş Kontrol Perdesi
Etkin güneş koruması yaşam ve çalışma için mecburiyettir. Eğer eksikse mekânlar havalandırmaya rağmen kısa bir süre içinde rahatsız edici biçimde ısınabilir. Bunun sebebi, dışarısı serinse dahi, ısıyı içeride tutan sera etkisidir. Modern güneş koruması çok sayıda gereksinimi karşılamalıdır. Örneğin, sunum yapılan bir toplantı odası için mekânı olabildiğince karanlık hale getirmek gerekir. Bazen de güneş koruması aynı zamanda mahremiyet sağlamalıdır. Tabii bunun en ideali, siz dışarıyı rahatça görebilirken, dışarıdaki meraklı bakışların sizi görememesidir. Güneş koruması gündüz gölge sağlarken, akşam son gün ışığına izin vermeli, mekânı yazın serin tutmalı ve kışın ısıtma enerjisinden tasarruf etmeye yardımcı olmalıdır. Bunlara ilaveten güneş kontrol sistemleri, modern mimarinin gerektirdiği estetik değerlere sahip olmalıdır.
Serge Ferrari tüm gölgelendirme gereksinimlerini geniş ürün yelpazesiyle karşılamaktadır. Dışta kullanılan güneş kontrol perdeleri güneş ışınlarını %90 oranında camdan önce durdurmakta, pencere ile güneş koruması arasındaki mesafe sayesinde hava dolaşımını sağlamakta ve ısı birikimini engellemektedir. İç kontrol üniteli cephelerde güneş kontrolünde, oda içinde kalan güneş radyasyonu nedeniyle oluşan ısının fazlalığı nedeniyle dış kontrol üniteli sistemlere göre daha az etkilidir. İç güneş kontrol ünitelerinin temizliği ve bakımı çok daha kolaydır. Soltis Master 99 ürünleri çift taraflı renk seçenekleriyle teknik ve görsel mimariye destek sağlarken, ince yapısı ile sarımda yer kaplamayan, boyutsal değişmeyen üretim teknolojisi sayesinde çok yüksek tavanlı mekanlarda dönme, sarkma yapmamaktadır.
Binalarda dış cephe güneş kontrol sistemleri kriterleri, avantajları ve dezavantajları günümüzde çok büyük bir önem kazanmıştır. Cepheye dıştan monte edilen geleneksel sistemlerde, havanın etkisine maruz kalması sonucunda sürekli gün ışığından yararlanamamak, temizlik ve bakımlarındaki yüksek maliyetler dezavantaj yaratmaktadır. Genellikle, tenteler, cephelerden çıkan güneş kırıcılar, kayar katlanır paneller, sabit raylı sistem paneller ve sabit açılı panjur gölgeleme elemanları yıllar boyunca kullanılmış, kullanım kültüründe şekillenmiş ve güncel hayatımızdaki yerlerini sürdürmeye devam ettirmişlerdir.
Doğrudan gelen güneş ışığı ortamlarda rahatsız edici sıcaklık oluşturur. En iyi koruma ve kontrol güneş ışığının pencere camına çarpmadan durdurulmasını gerektirir. Dış cephe perdeleri gölge kontrolü, parlama kontrolü, dış mekân ile olan görsel ilişki düzenlemelerini yaparken; termal konfor ve rüzgâr kontrolü de yaparak üstün bir ürün olma özelliğini korumaktadır. Dış cephe perde sistemlerinde; dış cephe motorlu fermuarlı perde, motorlu tavan perdesi, kış bahçesi perdesi gibi özel çözüm ve detay gerektiren ürünlerdir.
Dış perde elemanları sadece estetik değil aynı zamanda binaların toplam enerji performanslarını çok yakından ilgilendiren yeni teknoloji ile dış cephede panjurların yerini alan sistemlerdir. Dış mekânlarda kullanılacak sistemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar mikro delikli kompozit teknik kumaş, sistem ve motordur. Dış alanda uygulanan sistemler; güneş, rüzgâr, yağmur, kar gibi etkenlere dayanımlı ve çalışmasını uzun süre korumalıdır.
Serge Ferrari – Soltis Mikro Delikli Kompozit Kumaş Avantajları
Üretim Teknolojisi
Ön gerilim teknolojisi “Précontraint” sayesinde mikro delikli kompozit kumaş kullanım ömrü boyunca fiziksel olarak (uzayıp kısalmaz) boyut değiştirmez. Güneşin Uv ışınlarını engeller, sadece doğal ışığın içeriye girmesini sağlar ve oluşan ışınların yansımalara bağlı göz kamaşmalarını engeller.
Enerji Kontrolü
Yüksek UV direncine sahip mikro delikli kompozit kumaş güneşten gelen enerjiyi büyük oranda yansıtır. Çok çeşitli renkleri, kullanıcı tercihleri, delik oranları ve kumaş dokusu farklılık göstermektedir. Cephe yönleri, cam tipi ve gtot değerleri size doğru teknik kumaşın enerji kazanımlarıyla kolaylıkla renk seçmenizi sağlamaktadır.
Rüzgâr Kontrolü
Delikli kompozit kumaş sürekli güneşi engellerken daimi hava geçirgenliği imkânı sağlar. Güçlü rüzgâr çarpmalarına karşı dayanım sağlar. Başta sinekler olmak üzere diğer canlılar kumaş deliklerinden geçemez.
Görüş Kalitesi
Gün içerisinde güneş kontrol perdeleriniz kapalıyken dışarıdan içerisinin görülmesine izin vermez, içeriden görsel temasınız asla kapanmaz.
Termal Konfor
Farklı oranlarda (%4 ile %14) ışık geçirgenliklere sahip olan mikro delikli kompozit kumaşlar sayesinde rüzgârı ve güneşi yöneterek %90 oranında termal konfor sağlar.
Mimari tasarımda alınacak kararlar öncelikli olarak cepheyi ve cephe kimliğini etkilemektedir. Bu nedenle cephe kimliğini oluşturan malzemelerin seçimi ve bu malzemelerin kullanış şekli, bilinçli alınmış kararlar gerektirir. Kullanılan yeni malzemeler ve güneş kontrol elemanları cephe kimliğini belirleyen önemli elemanlardır. Güneş yansıtıcı özellikleri olan malzemelerin cephede kullanılması ile güneş ışınlarının istenmeyen etkilerinin mekâna alınması engellenebilir. Cephede, parçalı ya da sürekli bir biçimde yer alarak, cephe kimliğini etkileyen bu malzemelerin seçimi ve kullanım şekli, yapının bulunduğu iklim koşullarına ve istenen iç mekân konforuna göre, mimar ve diğer disiplinlerin ortak çalışmaları sonucu doğru bir şekilde belirlenmelidir. Cephe kimliğinin belirlenmesi konusunda kararlar verilirken gerekli malzeme ve çevre verileri dikkate alındığında, yapıya sonradan entegre edilen birtakım düzeneklere gerek kalmayacaktır.
Güneş kontrol sistemleri Soltis ürün gamı ile dış dünya ile görsel teması ortadan kaldırmadan, binaları yeterli gün ışığına kavuştururken modern yapıların gölgelendirilmesini sağlamaktadır. Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığı düşündüğümüzde bu sistemler, iç mekân ve dış mekân olmak üzere cephelerde, pencerelerde ve açık alanlarda kullanılarak binaların gereğinden fazla ısınmasına engel olmakta, böylece hem büyük oranda enerji tasarrufuna imkân sağlamakta hem de estetik mimari çözümler sunabilmektedir.