Connect with us

Etkinlikler

“Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri” genç fikirler arıyor

Yayın Tarihi:

on

2017 yılına kadar Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen ve yapı sektörünün prestij ödülleri olarak anılan Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödül programı ‘ALTIN ÇEKÜL’, 2020 yılı itibariyle YAPI KATALOĞU çatısı altında 26. kez ‘ALTIN ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’ ismiyle hayat buluyor.

Yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu canlanma ve tüm aktörleriyle bir buluşma platformu oluşturmayı hedefleyen ‘ALTIN ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’ programına paralel olarak, mimarların ve iç mimarların ödüllendirileceği çok yönlü bir fikir yarışması olan “YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri” gerçekleştirilecek. 

“YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri”nin hedefleri arasında elde edilecek tasarımın/projenin kamuya mal olması, yaratıcı bir fikrin hayata geçerek sadece zihinleri değil gündelik ve sosyal hayatımızı da besleyen ve zenginleştiren bir kazanıma dönüşmesi bulunuyor.

YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri, sektörde yeri olan ulusal ve uluslararası mimarlık ve içmimarlık ofislerini günümüzün önem taşıyan sorunsallarıyla bir araya getirecek bu çok yönlü bir yarışmada mimarlar, içmimarlar ve ofisleri 2020 senesi için belirlenen tasarım konsepti çerçevesinde en iyi tasarımı oluşturmak için yarışacaklar. 

​​Tasarım yarışmasının ardından, mimarlar ve yapı malzemesi firmalarının malzemelerinin birleştiği bir maket / proje enstalasyonu sergisi veya bir çalıştay yapılması düşünülmekte. Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar ALTIN ÇEKÜL Malzeme Yarışması’nda ödül alan yapı malzemelerinin, Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması desteklenmekte.  YAPI KATALOĞU’nun, Mimarlık Ödülleri’nin yürütücüsü ve küratörü olduğu yarışmanın 2020 teması “(Afet ve Acil Durumlarda Kullanılacak) Taşınabilir Yaşam Birimi” olarak belirlenmiş. 

Genç Mimarlar ‘YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri’ için Yarışıyor

2020’nin teması “Taşınabilir Yaşam Birimi”

Uzun yıllardır gündemde olan Taşınabilirlik/Mobilite kavramı, günümüzde gerçekleşmesi beklenen doğal afetlerin, acil durum planı yapılması gereken durumların, özellikle 2020 senesinde yaşanan Covid-19 salgınının da etkisiyle, bundan sonra yaşam birimlerinin tasarım sürecinde daha da fazla söz hakkına sahip olacak.

Katılımcılardan beklenen, mimarlık mesleğinin (afet ve acil durumlarda kullanılabilecek) yaşam birimlerinin taşınabilir olma özelliğine ve bu birimlerin yakın çevresiyle nasıl var olacağına dair çözümler bulmalarıdır.

Tasarlanacak projeler, herhangi bir yerde/mekânda tasarlanabilir. Kurgusal yaklaşım, taşıyıcı sistem, malzeme kullanım kararları tamamen katılımcılara aittir. 

Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar ALTIN ÇEKÜL Yapı Ürün Ödülü sahibi yapı malzemelerinin, Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması, yenilikçi ürünlerin desteklenmesi bakımından teşvik edilmektedir. Bu ürün listesi, yarışmacılara YAPI KATALOĞU ekibi tarafından sunulur. Yarışmacılar da kullandıkları ürünlerin bilgisini, bir rapor şeklinde yarışma yürütücüsüne (YAPI KATALOĞU ekibi) sunarlar. Yarışma sponsoru firmalar da ürün kataloglarını mimarlarla paylaşacaktır; fakat bu ürünlerin kullanılması zorunlu olmayacaktır. 

Yarışma takvimi

Yarışmanın Duyurulması: 15 Temmuz 2020

Sorular İçin Son Tarih: 1 Eylül 2020 (saat 23:59’a kadar)

Cevapların Yayınlanması: 10 Eylül 2020

Projelerin Son Teslim Tarihi: 15 Ekim 2020 (saat 23:59’a kadar)

Jüri 1. Aşama Değerlendirmesi: 19-23 Ekim 2020

‘Kısaliste’nin Duyurulması: 26 Ekim 2020

Jüri 2. Aşama Değerlendirmesi: 9-13 Kasım 2020

Kazananların Açıklanması: 16 Kasım 2020

Devamını Oku
Yorum yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir